Brouwerij Malheur

24-03-2024

De brouwerij werd eind augustus 1997 opgestart en is eigendom van Manu De Landtsheer, wiens familie sedert meer dan twee eeuwen bierbrouwers zijn.

De geschiedenis van brouwerij Malheur , ook bekend onder de naam De Landsheer, gaat terug van 1773. De stamvader van deze brouwersfamilie was Balthazar De Landtsheer, die in 1773 in Baasrode werd geboren en er de Brouwerij "De Halve Maan" oprichtte. Zijn zoon, Edward De Landtsheer, geboren in 1808, nam het bedrijf over. Een kleinzoon van Balthazar De Landtsheer, Emmanuel, trok in 1839 van Baasrode naar Buggenhout om er te trouwen met de brouwersdochter Marie-Anne Sarens.

Emmanuel trok in Buggenhout een brouwerij op en veranderde de huidige naam "'t Meuleke" in "Brouwerij De Zon". Het bedrijf was zo succesvol dat de boerderij werd afgestoten en dat bierbrouwen de hoofdzaak werd. Na zijn overlijden in 1879 werd Emmanuel eerst opgevolgd door zijn zoon Charles en later door zijn kleinzoon die ook Emmanuel heette.

Emmanuel De Landtsheer schakelde tijdens de Tweede Wereldoorlog over van brouwen op bottelen en bierhandel. Zo werd hij onder meer depothouder voor Pilsner Urquell, de trappisten-brouwerij van Westmalle en de Mechelse brouwerij Lamot. Zijn zoon, Adolf volgde hem op.

In 1997 werd dus de brouwtraditie in ere hersteld door Manu De Landtsheer, zoon van Adolf en werd de naam gewijzigd in Brouwerij Malheur.

 https://www.malheur.be/nl/bieren 

Er zijn verschillende soorten Malheur-bieren, van de goudblonde 6° tot de Malheur Dark Brut. Malheur-bieren zijn bieren met hergisting op fles en op vat.

  • Malheur 6° is een goudblond doordrinkbier van 6% volume alcohol met hergisting op fles.
  • Malheur 8° is een blond bier met hergisting op de fles en een alcoholgehalte van 8%.
  • Malheur 10° of Malheur Millennium is een blond degustatiebier van 10% volume alcohol. Malheur 10° heeft letterlijk een zonnegele kleur en een rozenachtig perzikaroma met verwijzingen naar kruidige sinaasappel- en citroenschillen. Ter gelegenheid van de eeuwwisseling werd dit zwaarder blond bier voor het eerst gebrouwen.
  • Malheur 12° is een zwaar bruin bier met hergisting op fles van 12% volume alcohol.
  • Malheur Bière Brut "à la méthode originale" is een rijk bier van 11% volume alcohol, gebotteld en een derde maal hergist in de fles.
  • Malheur Dark Brut "à la méthode originale" is een donkerbruin bier met bruin, romig schuim van 12% volume alcohol, met een complexe geur van sherry, madeira, vanille en hout, en Haagse Hopjes.
  • Malheur Cuvée Royale. Het bier is gebrouwen ter gelegenheid van 175 jaar België. Het is een blond en sprankelend bier van 9% volume alcohol.